Dankzij deze koppeling kun je Billit koppelen met Sage BOB. Via de koppeling importeer je op vaste tijdstippen (of wanneer jij dat wil) de dossiers van je klanten die Billit gebruiken in Sage BOB. De UBL-facturen worden door Sage BOB correct ingelezen en kun je dus eenvoudig in boekhoudsoftware verwerken. Opgelet! Hiervoor moet je wel over de BOB Demat-module beschikken. Indien je ondernemers via Billbank of KBC hun bankrekeningen hebben gekoppeld met Billit kun je ook de CODA-bestanden uit hun dossiers mee laten exporteren.
Opgelet: indien je werkt met Sage BOB via een Firebird-server is het helaas niet mogelijk om te synchroniseren vanuit Sage BOB naar Billit. Exporteren van Billit naar Sage BOB wordt wel ondersteund.
1Creëer een gratis boekhoudersaccount
2Stel de koppeling in
3Hoe gebruik ik de koppeling?
4FAQ
Met de gratis boekhoudersaccount ondersteun je als boekhouder/accountant je ondernemers online. Terwijl wij je ondernemers bijstaan in hun facturatieproces volg jij hen digitaal op via een handig online klantenportaal. Bij het afsluiten van het kwartaal importeer je moeiteloos volledige dossiers in je eigen boekhoudsoftware in de vorm van foutloze en eenvoudig te verwerken UBL-facturen.
Creëer gratis boekhoudersaccount
Vervolledig na het aanmaken van je boekhoudersaccount eerst je bedrijfsgegevens. Klik hiervoor boven in de blauwe menubalk op 'Profiel'. Hierop opent zich je bedrijfsfiche waar je de bedrijfsgegevens kunt invoeren.
Om Billit te koppelen met Sage BOB moet je de Billsync-tool installeren. Deze tool zorgt ervoor dat de documenten op de juiste plaats op je computer/server terechtkomen.
Ga naar het submenu 'Integraties' onder het menu 'Instellingen' en klik op de knop 'Beschikbaar' op de Billsync-tegel.
Op het volgende scherm volg je onderstaande stappen om de Billsync-tool installeren.
1. Vraag je Billsync-downloadlink en bijhorende API-key aan bij onze support
2. Open het gedownloade bestand en doorloop de installatiestappen.
3. Na de installatie kun je de Billsync-tool verbinden met je account. Dubbelklik op het nieuw icoontje op je bureaublad.
4. Hierop krijg het configuratiescherm te zien. Klik op het tabblad ‘Configuratie’ en daarna op de knop ‘Open configuratie’
4.1 Op dit scherm selecteer je de map waar BillSync de bestanden (facturen, documenten en eventueel CODA-bestanden) mag plaatsen. Indien dit een netwerkmap is moeten er mogelijks authenticatiegegevens worden ingevuld.
4.2 Klik daarna op "Geef API-token in" en vul de API-sleutel in Opgelet: dit is niet de API-token die je in je gebruikersinstellingen terugvindt, maar de aparte Billsync-API die je hebt meegekregen met de Billsync-downloadlink. (Zie stap 1)
5. Ga terug naar het tabblad "Status". Controleer of de connectie actief is en klik op 'Opslaan'.
6. Herlaad de pagina nadat BillSync succesvol gekoppeld is.
Maak een dossier aan voor elke ondernemer. Dit kan je doen door in het menu ‘Dossiers’ op ‘Toevoegen’ te klikken. Je kan ook meerdere dossiers tegelijk aanmaken door een Excel-bestand te exporteren, op elke lijn de gegevens van het dossier in te geven (deze gegevens kun je eventueel kopiëren uit een export uit je boekhoudsoftware) en daarna het aangepaste Excel-document te importeren via de knop ‘Importeer’.
Hebben je ondernemers al een Billit-account? Dan zal Billit deze zelf detecteren via het ondernemingsnummer (ook wanneer je meerdere dossiers via een Excel-bestand toevoegt) en vragen of je deze ondernemersaccounts aan je boekhoudersaccount wil koppelen. Meer info over hoe je zelf ondernemersaccounts aan je boekhoudersaccount kunt koppelen vind je hier.
Nieuwe accounts die ontstaan door het importeren van het Excel-bestand of die gecreëerd werden via de knop ‘Toevoegen’ moeten eerst nog geactiveerd worden. Klik hiervoor op ‘Verstuur login gegevens’ in het menu ‘Dossiers’.
De ondernemers zullen een uitnodiging krijgen per e-mail met een login voor hun ondernemersaccount en een dedicated account manager. De ondernemersaccount kunnen ze vier weken gratis proberen, na deze proefperiode moeten ze een tariefplan kiezen. Tijdens deze proefperiode worden ze ook door iemand van Billit gecontacteerd om hen op weg te helpen en worden ze uitgenodigd voor een workshop waarin ze wegwijs worden gemaakt in Billit.
Naast je eigen dossiers kun je ook de klanten- en leveranciersgegevens uit een dossier uit je boekhoudsoftware importeren via een Excel-bestand. Hiervoor moet je eerst het dossier openen in de ondernemersmodus. Dit doe je door naar het menu 'Dossiers' te gaan en te klikken op de lijn van het dossier dat je wil openen. Op de volgende pagina klik je op 'Open ondernemersplatform'.
Hierop opent zich het dossier zoals de ondernemer dat zelf te zien krijgt wanneer hij Billit opent. Vanaf hier kun je de handleidingen voor het importeren van klanten/leveranciers en het importeren van producten voor ondernemers volgen.
De locaties waar de geëxporteerde bestanden en CODA-bestanden (enkel wanneer deze in de ondernemersaccount worden geïmporteerd via Billbank of KBC) worden geplaatst worden ingesteld op basis van de map die je tijdens het configureren van de Billsync-tool hebt ingesteld. Met de Demat module, kun je ze importeren in Sage BOB en toewijzen aan de juiste map.
Je kan echter ook het dossiernummer uit Sage BOB ingeven in het Billsync-configuratiescherm van elk dossier. Op deze manier worden de documenten meteen via de Demat-module in het juiste Sage BOB-dossier geïmporteerd.
De Sage BOB-dossiernummers vind je terug in de mappenstructuur van Sage BOB die er als volgt uitziet: C:\BOB50DATA\REFDOSSIER\Demat en waarbij het dossiernummer staat waar in dit voorbeeld REFDOSSIER staat.
Dit dossiernummer moet je nu per dossier ingeven in Billit. Open het hiervoor het gewenste dossier in de lijst met dossiers in het menu 'Dossiers' en klik op de Billsync-tegel in het submenu 'Integraties' van het dossier.
In het venster ‘Configureer Billsync Koppeling’-kader vul je (per dossier) het dossiernummer uit Sage BOB in gevolgd door \Demat\Aankopen en \Demat\Verkopen.
Klik in het menu ‘Dossiers’ op een dossier en daarna op het submenu ‘Integraties’ dat tevoorschijn komt. Bovenaan dit scherm zie je een kader ‘Standaard dossierinstellingen’. Hier kun je instellen of en hoe frequent de documenten vanuit Billit naar je boekhoudsoftware mogen worden doorgestuurd.
In het dropdown-menu kun je kiezen tussen de volgende instellingen:
1) Nooit: De documenten worden nooit automatisch naar de boekhoudsoftware doorgestuurd. Je kunt de documenten wel steeds zelf importeren via het submenu ‘Exporteren’ in het dossier.
2) Laatste maand (aanbevolen): Alle dossiers van de laatste volledige maand worden doorgestuurd.
3) Na 10 minuten: Alle documenten worden 10 minuten na aanmaak doorgestuurd naar de boekhoudsoftware.
Onder het dropdownmenu kun je ook nog aanvinken om de documenten enkel te laten doorsturen na goedkeuring van de ondernemer. De documenten worden dan niet automatisch doorgestuurd, maar je krijgt een verwittiging wanneer de ondernemer de documenten wil versturen. Je kunt de documenten wel ten allen tijde doorsturen naar de boekhoudsoftware via via het submenu ‘Exporteren’ in het dossier.
Daarnaast kun je ook nog instellen dat de facturen in Billit niet meer kunnen worden aangepast nadat zijn ze zijn geëxporteerd naar de boekhoudsoftware.
Klik op ‘Opslaan’.
De CODA-bestanden worden automatisch mee geëxporteerd naar je server en zijn beschikbaar in de 'CODA'-map die je terugvindt in de map van elke ondernemer (zoals bepaald in Billsync, bijvoorbeeld C:\BOB50DATA\REFDOSSIER\CODA). Let op, het mee versturen van de CODA-bestanden is enkel mogelijk wanneer de ondernemer zijn bankrekening via KBC of Billbank heeft gekoppeld met Billit.
Met de boekhoudersaccount kun je de huisstijl van je eigen portaal en dat van je gekoppelde ondernemers zelf instellen.
Ga hiervoor naar het ‘Huisstijl’-kader in het menu ‘Instellingen’.
De parameters die je kunt instellen zijn:
- Host-URL: Indien je een eigen hostnaam gebruikt om aan je ondernemers weer te geven kun je deze hier invullen. Deze moet vormgegeven zijn naar het model van my.billit.be (bv. my.naamvanjouwboekhoudkantoor.be). Meer info over het gebruiken van een eigen hostnaam? Contacteer support.
- Hoofdkleur: hier stel je de hoofdkleur van het portaal in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.
- Navigatiekleur: Hier stel je de kleur in van de geselecteerde menu’s in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.
- Kleur knoppen: Hier stel je de kleur van de knoppen in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.
- Login Titel: Hier stel je de titel in die wordt weergegeven op het inlogscherm. Bij ons is dat ‘Welkom’.
- Logo: Hier kun je een afbeelding, bv een logo, invoeren dat links onder de menubalk wordt weergegeven.
- Favicon: Hier stel het icoon in dat wordt weergegeven in het tabblad waarop het portaal bekeken wordt.
- Login Afbeelding: Hier kun je een afbeelding, bv een logo, uploaden die wordt weergegeven op het aanmeldscherm.
Klik na het ingeven of aanpassen van de instellingen onderaan op 'Opslaan' om de instellingen op te slaan.
Indien je bij het instellen van de koppeling hebt gekozen voor ‘Laatste maand’ of ’10 minuten’ hoef je eigenlijk de documenten niet meer zelf te exporteren/importeren, Billit exporteert voor jou op de gekozen tijdstippen die je terugvind bovenaan het submenu 'Integraties' van het dossier. Toch kun je ook dan steeds een manuele export initialiseren.
Open het dossier door op de dossiernaam te klikken in het menu ‘Dossiers’ en klik daarna op het submenu ‘Exporteer’. Hier kun je instellen welke documenten je wil exporteren. Daarna klik daarna op ‘Exporteer’ om de documenten naar je boekhoudsoftware te exporteren.
1. Open de BOB-demat-module.
2. In de boomstructuur selecteer je de gewenste elektronische factuur.
3. Open het contextmenu via een rechtermuisklik in de kwalificatiezone.
4. Kies het menupunt 'Overzicht inhoud elektr. documenten'.
Na deze stappen wordt het scherm 'Overzicht inhoud elektr. doc.' geopend, waarin de samengevatte informatie uit de elektronische factuur of creditnota zichtbaar is.
Via onderstaande links vind je het helpcenter en de procedure voor het importeren van digitale facturen in Sage BOB.
Op het dashboard zie je enkel de ondernemers die nieuwe documenten in hun snelle invoer hebben staan ter verwerking of nieuwe documenten hebben klaarstaan die kunnen geëxporteerd worden.
Klik op een dossier in het menu ‘Dossiers’. Via het submenu ‘Snelle Invoer’ kun je de snelle invoer van je ondernemer bekijken en eventueel zelf documenten gaan verwerken. Via het submenu ‘Detail’ klik je op ‘Dossier Openen’ in het kader ‘Account informatie’. Je komt nu in het ondernemersplatform van je ondernemer terecht zoals hij/zij het ook kan zien.
Zeker. Je gaat gewoon te werk als bij de eerste keer dat je de documenten hebt geëxporteerd, maar klikt voor het exporteren op ‘Toon opties’ en vinkt ‘Inclusief reeds geëxporteerd’ aan.