Koppel Billit met Adsolut

Koppel je boekhoudsoftware:

Koppel Billit met Wings (lokale installatie)

Koppel je boekhoudsoftware:

Koppel Billit met Wings (lokale installatie)

Dankzij deze koppeling kun je makkelijk te verwerken UBL-facturen vanuit Billit rechtstreeks en desgewenst automatisch in Wings importeren en verwerken. Indien je ondernemers via Billbank of KBC hun bankrekeningen hebben gekoppeld met Billit kun je ook de CODA-bestanden uit hun dossiers laten mee exporteren. De UBL-facturen die Billit importeert worden door Wings correct ingelezen en automatisch ingeboekt. Je dossiers aanmaken in Billit doe je eenvoudig door het importeren van een Excel-bestand met dossier-gegevens uit Wings.

Opgelet! Deze infopagina gaat over het koppelen met een lokaal geïnstalleerde versie van Wings. Maak je gebruik van de cloud-versie van Wings of een lokaal geïnstalleerde versie met de webservice module, klik dan hier.

Indien je werkt met Wings via een Firebird-server is het helaas niet mogelijk om te synchroniseren vanuit Wings naar Billit. Exporteren van Billit naar Wings wordt wel ondersteund.

Op deze pagina:

Op deze pagina:

1Creëer een gratis boekhoudersaccount

2Stel de koppeling in

3Hoe gebruik ik de koppeling?

4FAQ

1.Creëer een gratis boekhoudersaccount

1.Creëer een gratis boekhoudersaccount

Met de gratis boekhoudersaccount ondersteun je als boekhouder/accountant je ondernemers online. Terwijl wij je ondernemers bijstaan in hun facturatieproces volg jij hen digitaal op via een handig online klantenportaal. Bij het afsluiten van het kwartaal importeer je moeiteloos volledige dossiers in je eigen boekhoudsoftware in de vorm van foutloze en eenvoudig te verwerken UBL-facturen.

Creëer gratis boekhoudersaccount

Vervolledig na het aanmaken van je boekhoudersaccount eerst je bedrijfsgegevens. Klik hiervoor boven in de blauwe menubalk op 'Profiel'. Hierop opent zich je bedrijfsfiche waar je de bedrijfsgegevens kunt invoeren.

2. Stel de koppeling in

2. Stel de koppeling in

Om Billit te koppelen met Wings moet je de Billsync-tool installeren. Deze tool zorgt ervoor dat de documenten op de juiste plaats op je computer/server terechtkomen.

Plan een Billsync-installatie

Ga naar het submenu 'Integraties' onder het menu 'Instellingen' en klik op de knop 'Beschikbaar' op de Billsync-tegel.

Winbooks classic

Op het volgende scherm volg je onderstaande stappen om de Billsync-tool installeren.

1. Vraag je Billsync-downloadlink en bijhorende API-key aan bij onze support

2. Open het gedownloade bestand en doorloop de installatiestappen.

3. Na de installatie kun je de Billsync-tool verbinden met je account. Dubbelklik op het nieuw icoontje op je bureaublad.

4. Hierop krijg het configuratiescherm te zien. Klik op het tabblad ‘Configuratie’ en daarna op de knop ‘Open configuratie’

Billsync

4.1 Op dit scherm selecteer je de map waar BillSync de bestanden (facturen, documenten en eventueel CODA-bestanden) mag plaatsen. Indien dit een netwerkmap is moeten er mogelijks authenticatiegegevens worden ingevuld.

4.2 Klik daarna op "Geef API-token in" en vul de API-sleutel in Opgelet: dit is niet de API-token die je in je gebruikersinstellingen terugvindt, maar de aparte Billsync-API die je hebt meegekregen met de Billsync-downloadlink. (Zie stap 1)

4.3 Ga naar het tabblad 'Wings' en voer de gegevens van het 'Rooth Path' in. Dat is de lokatie waar Wings is geïnstalleerd op je computer. Indien je de documenten automatisch wilt kunnen importeren vink je 'Automatic Import in Wings' aan.

Billsync

5. Ga terug naar het tabblad "Status". Controleer of de connectie actief is en klik op 'Opslaan'.

Billsync

6. Herlaad de pagina nadat BillSync succesvol gekoppeld is.

Maak een dossier aan voor elke ondernemer. Dit kan je doen door in het menu ‘Dossiers’ op ‘Toevoegen’ te klikken. Je kan ook meerdere dossiers tegelijk aanmaken door een Excel-bestand te exporteren, op elke lijn de gegevens van het dossier in te geven (deze gegevens kun je eventueel kopiëren uit een export uit je boekhoudsoftware) en daarna het aangepaste Excel-document te importeren via de knop ‘Importeer’.

Importeer dossiers

Hebben je ondernemers al een Billit-account? Dan zal Billit deze zelf detecteren via het ondernemingsnummer (ook wanneer je meerdere dossiers via een Excel-bestand toevoegt) en vragen of je deze ondernemersaccounts aan je boekhoudersaccount wil koppelen. Meer info over hoe je zelf ondernemersaccounts aan je boekhoudersaccount kunt koppelen vind je hier.

Nieuwe accounts die ontstaan door het importeren van het Excel-bestand of die gecreëerd werden via de knop ‘Toevoegen’ moeten eerst nog geactiveerd worden. Klik hiervoor op ‘Verstuur login gegevens’ in het menu ‘Dossiers’.

verzend login

De ondernemers zullen een uitnodiging krijgen per e-mail met een login voor hun ondernemersaccount en een dedicated account manager. De ondernemersaccount kunnen ze vier weken gratis proberen, na deze proefperiode moeten ze een tariefplan kiezen. Tijdens deze proefperiode worden ze ook door iemand van Billit gecontacteerd om hen op weg te helpen en worden ze uitgenodigd voor een workshop waarin ze wegwijs worden gemaakt in Billit.

 

Eenmaal je de dossiers in Billit hebt geïmporteerd moet je ook nog het Wings dossiernummer toevoegen aan de bedrijfsfiche in de dossiers. Klik hiervoor op het menu 'Dossiers' in je boekhoudersaccount en klik op het potloodje op de lijn van het dossier waarvoor je het dossiernummer wil toevoegen.

Wings dossiernummer

Op de volgende pagina vul je het Wings dossiernummer in in het veld 'klantennummer'.

Wings dossiernummer

Naast je eigen dossiers kun je ook de klanten- en leveranciersgegevens uit een dossier uit je boekhoudsoftware importeren via een Excel-bestand. Hiervoor moet je eerst het dossier openen in de ondernemersmodus. Dit doe je door op het menu 'Dossiers' te klikken en daarna op 'Open dossier' op de lijn van het dossier waar je klanten en leveranciersgegevens wil toevoegen.

Dossier openen

Hierop opent zich het dossier zoals de ondernemer dat zelf te zien krijgt wanneer hij Billit opent. Vanaf hier kun je de handleidingen voor het importeren van klanten/leveranciers en het importeren van producten voor ondernemers volgen.

Klik in het menu ‘Dossiers’ op een dossier en daarna op het submenu ‘Integraties’ dat tevoorschijn komt. Bovenaan dit scherm zie je een kader ‘Standaard dossierinstellingen’. Hier kun je instellen of en hoe frequent de documenten vanuit Billit naar je boekhoudsoftware mogen worden doorgestuurd.

Frequentie van export

In het dropdown-menu kun je kiezen tussen de volgende instellingen:

1) Nooit: De documenten worden nooit automatisch naar de boekhoudsoftware doorgestuurd. Je kunt de documenten wel steeds zelf importeren via het submenu ‘Exporteren’ in het dossier.

2) Laatste maand (aanbevolen): Alle dossiers van de laatste volledige maand worden doorgestuurd.

3) Na 10 minuten: Alle documenten worden 10 minuten na aanmaak doorgestuurd naar de boekhoudsoftware.

Onder het dropdownmenu kun je ook nog aanvinken om de documenten enkel te laten doorsturen na goedkeuring van de ondernemer. De documenten worden dan niet automatisch doorgestuurd, maar je krijgt een verwittiging wanneer de ondernemer de documenten wil versturen. Je kunt de documenten wel ten allen tijde doorsturen naar de boekhoudsoftware via via het submenu ‘Exporteren’ in het dossier.

Daarnaast kun je ook nog instellen dat de facturen in Billit niet meer kunnen worden aangepast nadat zijn ze zijn geëxporteerd naar de boekhoudsoftware.

Klik op ‘Opslaan’.

De CODA-bestanden worden automatisch mee geëxporteerd naar je server en zijn beschikbaar in de 'Financial Transactions'-map die je terugvindt in de map van elke ondernemer. Let op, het mee versturen van de CODA-bestanden is enkel mogelijk wanneer de ondernemer zijn bankrekening via KBC of Billbank heeft gekoppeld met Billit.

Met de boekhoudersaccount kun je de huisstijl van je eigen portaal en dat van je gekoppelde ondernemers zelf instellen.

Ga hiervoor naar het ‘Huisstijl’-kader in het menu ‘Instellingen’.

Huisstijl boekhoudersaccount

Je unieke Host-URL moet goedgekeurd worden door Billit. Deze goedkeuring moet aangevraagd worden via support@billit.be. Aarzel niet om in afwachting van deze goedkeuring je huisstijl alvast in te stellen.

De parameters die je kunt instellen zijn:

- Host-URL: Indien je een eigen hostnaam gebruikt om aan je ondernemers weer te geven kun je deze hier invullen. Deze moet vormgegeven zijn naar het model van my.billit.be (bv. my.naamvanjouwboekhoudkantoor.be). Meer info over het gebruiken van een eigen hostnaam? Contacteer support.

- Hoofdkleur: hier stel je de hoofdkleur van het portaal in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.

- Navigatiekleur: Hier stel je de kleur in van de geselecteerde menu’s in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.

- Kleur knoppen: Hier stel je de kleur van de knoppen in. Klik op het icoontje naast het invulveld om de color picker te gebruiken.

- Login Titel: Hier stel je de titel in die wordt weergegeven op het inlogscherm. Bij ons is dat ‘Welkom’.

- Logo: Hier kun je een afbeelding, bv een logo, invoeren dat links onder de menubalk wordt weergegeven.

- Favicon: Hier stel het icoon in dat wordt weergegeven in het tabblad waarop het portaal bekeken wordt.

- Login Afbeelding: Hier kun je een afbeelding, bv een logo, uploaden die wordt weergegeven op het aanmeldscherm.

Klik na het ingeven of aanpassen van de instellingen onderaan op 'Opslaan' om de instellingen op te slaan.

3. Hoe gebruik ik de koppeling?

3. Hoe gebruik ik de koppeling?

Indien je bij het instellen van de koppeling hebt gekozen voor ‘Laatste maand’ of ’10 minuten’ hoef je eigenlijk de documenten niet meer zelf te exporteren/importeren, Billit exporteert voor jou op de gekozen tijdstippen die je terugvind bovenaan het submenu 'Integraties' van het dossier. Toch kun je ook dan steeds een manuele export initialiseren.

Open het dossier door op de dossiernaam te klikken in het menu ‘Dossiers’ en klik daarna op het submenu ‘Exporteer’. Hier kun je instellen welke documenten je wil exporteren. Daarna klik daarna op ‘Exporteer’ om de documenten naar je boekhoudsoftware te exporteren.

Indien je bij het instellen van de Billsync-tool hebt gekozen voor 'Automatisch importeren' (zie 2. stap 1) en de grootboekrekeningen hebt ingesteld worden geïmporteerde facturen automatisch op de juiste rekening geboekt nadat je bij de Billsync-dossierinstellingen hebt ingesteld dat de documenten geëxporteerd mogen worden als Wings-documenten voor dat dossier.

Dit doe je in het Billsync-configuratiescherm van een bepaald dossier. (En moet je dus per dossier instellen)

Klik in het menu ‘Dossiers’ op een dossier en daarna op het submenu ‘Integraties’ dat tevoorschijn komt. Klik daarna op de Billsync-tegel om in het Billsync-configuratiescherm van dit dossier terecht te komen.

Billsync configuratiescherm

Selecteer in het dropdownmenu bij 'Formaat' 'Wings' om de facturen als 'Wings'-document te importeren.

Billsync configuratiescherm

De facturen uit Billit worden nu als Wings-bestand geëxporteerd en kun je in bulk vanuit de Billsync-map importeren via de WAI Import Module. Meer info over het importeren via de WAI Import Module vind je hier.

Uiteraard kun je de facturen ook gewoon één voor één als UBL importeren, meer info daarover vind je in de handleiding van Wings.

4. FAQ

4. FAQ

Op het dashboard zie je enkel de ondernemers die nieuwe documenten in hun snelle invoer hebben staan ter verwerking of nieuwe documenten hebben klaarstaan die kunnen geëxporteerd worden.

Klik op een dossier in het menu ‘Dossiers’. Via het submenu ‘Snelle Invoer’ kun je de snelle invoer van je ondernemer bekijken en eventueel zelf documenten gaan verwerken. Via het submenu ‘Detail’ klik je op ‘Dossier Openen’ in het kader ‘Account informatie’. Je komt nu in het ondernemersplatform van je ondernemer terecht zoals hij/zij het ook kan zien.

Zeker. Je gaat gewoon te werk als bij de eerste keer dat je de documenten hebt geëxporteerd, maar klikt voor het exporteren op ‘Toon opties’ en vinkt ‘Inclusief reeds geëxporteerd’ aan.

Je dossier in Wings mag niet openstaan wanneer je de integratie met Billit legt of opent. Sluit het dossier en probeer opnieuw.