Bankkoppeling

Koppel je bankrekening(en) met Billit via Billbank

 

Er zijn verschillende manieren om je banktransacties in Billit te importeren. Zo kun je de transacties importeren via KBC, Ponto, Codabox of via ons eigen Billbank-systeem. Een overzicht van alle manieren om je bank te koppelen vind je op deze pagina.

Om je bank te koppelen via Billbank dien je een mandaat aan Billit te verlenen om je digitale banktransacties (ook wel CODA-bestanden genoemd) op te vragen bij je bank. Daarnaast dien je ook je rekeningnummer te verifiëren door een overschrijving uit te voeren van €0,01 met een unieke code als mededeling. Deze verificatie zorgt voor een tweezijdig controlesysteem, zodat we zeker zijn dat je zelf toestemming hebt gegeven om je banktransacties naar Billit te sturen en niemand anders aan je banktransacties kan komen. Zowel het aanvragen van het mandaat als het importeren van je bankafschriften via Billbank is gratis.

Opgelet: Bankrekeningen van Rabobank, AXA, VDK, Keytrade, Europabank en Argenta kunnen niet via Billbank gekoppeld worden. Voor bankrekeningen van deze banken kun je wel gebruik maken van de koppeling via Ponto. Voor bankrekeningen van KBC/CBC kun je gebruik maken van de CODA by KBC-integratie.
Door de vele Billbank-aanvragen hebben we gemerkt dat de verwerkingstijd van het mandaat bij sommige banken momenteel kan oplopen tot meer dan 7 werkdagen.
Opgelet! Mogelijk rekent je bank een meerkost aan in combinatie met sommige bankabonnementen. Voor meer details, gelieve contact op te nemen met je bankverantwoordelijke.

Stap 1: Voeg het bankrekeningnummer toe:

Dit kan je op twee manieren doen:

- Via de bedrijfsfiche: Klik op de 'Profiel' in het blauwe menu aan de linkerkant en selecteer het tabblad 'Bank'. Vul het bankrekeningnumer in in het kader 'IBAN' en klik daarna onderaan op 'Opslaan'. (Het bankrekeningnummer in het tabblad 'Bedrijf' is het bankrekeningnummer dat op je facturen wordt geplaatst om je klanten je facturen te laten betalen en heeft niks te maken met het koppelen van je bankrekening aan Billit).

Bank koppelen via Billbank

- Via de Billbank-tegel: Klik op ‘Verbinden’ op de tegel van Billbank in het submenu ‘Integraties’ onder het menu ‘Instellingen’. Op de volgende pagina kun je het bankrekeningnummer invullen waarvoor je de digitale transacties automatisch in Billit wil laten importeren.

Bank koppelen via Billbank

 

Stap 2: Vraag het mandaat aan waarmee Billit de digitale banktransacties kan opvragen bij je bank.

Wanneer het voor de ingevulde bankrekening mogelijk is om via Billbank met Billit te koppelen komt er naast je bankrekening ‘Verbinden’ te staan. Wanneer je op ‘Verbinden’ klikt word je doorgestuurd naar Connective. Daar kun je het mandaat digitaal ondertekenen. Open je de link, maar onderteken je het mandaat niet onmiddellijk? Dan krijg je naast het bankrekeningnummer de melding ‘Onderteken document’. Wanneer je hierop klikt word je opnieuw doorgestuurd naar de website van Connective om alsnog het document te ondertekenen.

Bank koppelen via Billbank

 

Stap 3: Verifieer je bankrekening

Wanneer je het mandaat hebt ondertekend krijg je een venster te zien met de vraag om je bankrekening te verifiëren. Dit doe je door €0,01 over te schrijven met als mededeling de unieke code die je in het verificatievenster vindt. Zo lang je rekening niet geverifieerd is staat er naast het rekeningnummer de melding ‘Mandaat aangevraagd, uw bankrekening is nog niet gekoppeld’. Door op de melding te klikken krijg je het verificatievenster te zien met daarin de unieke code om je rekening te verifiëren. Nadat je bankrekening is geverifieerd komt er een groen vinkje naast de bankrekening te staan. Dit betekent dat de rekening werd gekoppeld en de digitale banktransacties automatisch in Billit geïmporteerd worden zodra we deze ontvangen van je bank(en).

 

FAQ

Q: Ik heb mijn rekeningnummer ingevuld zoals beschreven in stap 1, maar krijg een andere melding dan ‘Verbinden’ naast het rekeningnummer.
A: Sommige bankrekeningen kunnen niet via Billbank gekoppeld worden. Indien er een alternatief beschikbaar is wordt dit weergegeven in plaats van de ‘Verbinden’-melding.

Bank Melding Meer info
KBC Coda by KBC Om een KBC-bankrekening te koppelen aan Billit kan je gebruik maken van de Coda by KBC-integratie. Meer info
Argenta, AXA, VDK, Keytrade, Europabank, Rabobank Via codabox of Ponto Voor deze banken kun je de koppeling maken via Ponto of Codabox. Klik op ‘Via Codabox of Ponto’ om in het submenu ‘Automatiseer’ onder het menu ‘Bank’ terecht te komen vanwaar je de koppeling via Ponto of Codabox kunt opzetten.
Ongeldig IBAN-nummer Je hebt een onbestaand rekeningnummer ingegeven, controleer het rekeningnummer.
... Niet mogelijk Voor dit bankrekeningnummer is het helaas niet mogelijk om automatisch banktransacties te importeren. Indien je voor de rekening de optie hebt om de digitale transacties zelf te downloaden kun je ze wel zelf importeren.

 

Q: Ik wil een spaarrekening koppelen via Billbank, maar kan deze niet verifiëren omdat ik daar geen overschrijvingen mee kan doen.
A: In dit geval kun je contact opnemen met support@billit.be om de verificatie door onze backoffice in orde te laten brengen. Bezorg ons alvast je RIB-attest (= attest identificatie rekening ) dat je kunt opvragen bij je bank. Dit attest moet minstens de volgende gegevens bevatten:
- Rekeningnummer en BIC code
- Naam, voornaam en adres van de rekeninghouder
- Datum van opening van de rekening
- Datum van afdruk van het attest
- Een authentificatiecode ( echtheid van het attest )

Q: Ik heb een rekening geverifieerd, maar de verbinding is nog niet actief? Wat nu?
A: Zodra jouw bank(en) digitale bankafschriften deelt met Billit via de geverifieerde verbinding, zijn deze details zichtbaar in het menu Bank en staat de verbinding actief. Het vinkje in de bedrijfsinstellingen wordt dus pas groen wanneer een eerste CODA-bestand werd ontvangen. Afhankelijk van de verwerkingstijd van je aanvraag bij je bank kan het even duren voor dit het geval is. Indien dit langer dan 7 dagen duurt kun je best even contact opnemen met je bank.

Mogelijkheden per bank:

Mogelijkheden per bank:

Bank Koppelen via Billbank Koppelen via Ponto Koppelen via Codabox Betalen met betalingsbestand Manueel CODA-bestanden exporteren/importeren via CSV/Excel Manueel CODA-bestanden exporteren/importeren
Aion
AXA
Argenta
Bank J. Van Breda & C°
Belfius
BeoBank
BNP Paribas Fortis
(handleiding)
Bpost Bank
CBC via KBC/CBC
CPH
Crelan
Europabank
ING
KBC via KBC/CBC
Banca Monte Paschi ?
Nagelmaeckers
Rabobank
Recordbank
Societe General
Triodos Bank
VDK bank
Keytrade ? ? ?
... nvt Volledige lijst Volledige lijst nvt nvt nvt