Begeleidende brieven en herinnering

Hoe kan ik de lay-out van de begeleidende brieven (e-mails) en herinneringen instellen?

Naast de lay-out van je facturen, kun je ook de lay-out en inhoud van de begeleidende brieven en herinneringsmails instellen. Dit zijn de e-mails waarmee je bijvoorbeeld facturen naar je klant verstuurt. Net zoals bij documenten kan je de standaardlay-out aanpassen of meerder templates aanmaken. Eenmaal je meerdere templates hebt aangemaakt, kun je bij het aanmaken van een factuur, offerte, bestelbon, leveringsbon of creditnota bovenaan in het dropdownmenu kiezen welke template je wil gebruiken om de begeleidende brief te lay-outen.

Om de lay-out van je begeleidende brieven of herinneringsmail aan te passen, klik je op het submenu ‘Huisstijl’ onder het menu ‘Instellingen’. Klik in de lijst op de begeleidende brief die je wil aanpassen/instellen.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Op het volgende scherm zie je de details van de geselecteerde brief. Om een nieuwe template van hetzelfde type toe te voegen, klik je rechts bovenaan op de knop ‘Toevoegen’. Je kan ook altijd de standaardversie aanpassen. Via de dropdown naast de knop ‘Toevoegen’ kan je de gewenste template van de brief selecteren.

 

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

Een brieftemplate zal standaard enkel worden weergegeven in de taal waarin je bedrijfsprofiel is ingesteld. Het platform heeft voor volgende talen een standaardtemplate: Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch, Zweeds.

• Indien de standaardbrief van de taal uit je bedrijfsprofiel niet wordt gewijzigd, zal voor iedere beschikbare taal de standaardtemplate worden gebruikt. Het platform zal dan steeds de standaardtemplate gebruiken in de taal die is ingesteld in de klantenfiche van de klant.

• Indien de standaardbrief (van de taal waarin je bedrijfsprofiel is ingesteld), wordt gewijzigd, dan zal het platform voor de andere beschikbare talen een automatische vertaling maken. De gewijzigde standaardtemplate zal worden vertaald naar de taal van de klant (die is ingesteld in zijn klantenfiche). Je kan ook op voorhand een voorbeeld van de gewijzigde standaardbrief zien in de andere talen. Dit kan door één of meerdere talen toe te voegen via de plus-tab. Je kan meerdere talen selecteren in het venster dat verschijnt na het klikken op de plus-tab. Je kan de lay-out en de inhoud van de brieftemplate dan per taal aanpassen.

Indien de brieftemplate de taal van de klant bevat, dan zal deze worden gebruikt voor de brief. Indien niet, dan zal het platform een automatische vertaling van de geselecteerde template voorstellen.

Hierna kom je in het editor-venster terecht. In de lay-out van een brief heb je vaste en dynamische elementen.

Vaste elementen: de vaste elementen staan in elke mail. Bij begeleidende brieven gaat het vooral om stukken tekst, zoals de aanspreking, de zin ‘Hierbij ontvangt u factuur’ of de vermelding ‘Gelieve deze factuur te betalen voor’.

Dynamische elementen: deze elementen komen in elke begeleidende brief voor, maar zijn afhankelijk van de klant of factuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om de naam van je klant, het factuurnummer of het te betalen bedrag. In je lay-out herken je ze aan een cijfer tussen accolades. Dit cijfer verwijst naar de legende aan de rechterkant. Wanneer je je brief verstuurt, worden die cijfers ingevuld met de gegevens uit je document die overeenkomen met de sleutels in de legende. In tegenstelling tot bij de document-templates kun je ze niet aanklikken en plaatsen. Je dient ze in je tekst te typen, of te copy/pasten uit de kolom.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Je kunt ook je tekst opmaken met de opties in de tekstopmaakbalk boven de begeleidende brief.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Je kan een logo toevoegen met de sleutel "{36}: Logo" aan de rechterkant. Die verwijst naar het logo dat je hebt geüpload in het menu "instellingen" > "algemeen".

Je kan ook andere afbeeldingen toevoegen, zoals een handtekening. Dit doe je met de afbeeldingenknop in de tekstopmaakbalk.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Heb je zelf geen server waar je afbeeldingen kunt uploaden, dan kan je ook eerst de afbeelding toevoegen als bijlage aan je bedrijfsfiche. Klik hiervoor op ‘Toevoegen’ in het vak ‘Bijlagen’ onder je bedrijfsfiche en selecteer de afbeelding op je computer.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Wanneer je de afbeelding hebt toegevoegd aan je bedrijfsfiche kun je de afbeeldings-url kopiëren door met de rechtermuisknop op de naam te klikken en daarna op ‘kopieer koppelingslocatie’. Vervolgens keer je terug naar je factuurlay-out, klik je op de knop om een losse afbeelding toe te voegen en plak je de url in de pop-up die verschijnt.

lay-out begeleidende brief of herinnering aanpassen

 

Na het instellen van je lay-out kun je klikken op:

Opslaan: Je template wordt opgeslagen, maar je blijft in het editor-scherm.

Opslaan en terug: Je lay-out wordt opgeslagen en je keert terug naar het overzicht van de aangemaakte templates.

Wissen: de template wordt gewist.

Dupliceer: Er wordt een nieuwe template gemaakt op basis van de lay-out die je net hebt ingesteld. Dit kan handig zijn als je twee templates wilt met slechts enkele verschillen. Zo hoef je niet de hele template opnieuw in te stellen, maar kun je vertrekken van de template die je al had.