Aankoopfacturen betalen via betalingsbestanden of betaalbestanden

Hoe genereer ik een betalingsbestand om in mijn home- of selfbanking te importeren?

Om fouten te vermijden bij het overnemen van betalingsgegevens uit Billit, kun je vanuit Billit een betalingsbestand of betaalbestand (SEPA-bestand) genereren en exporteren om in je banksoftware te importeren. Om dit te doen selecteer je de facturen die je wil betalen in de lijst bij ‘Uitgaven’ en klik je op ‘Betalen’. (Vergeet niet om eerst je bankrekeningen in te vullen in je bedrijfsfiche, anders kun je in de volgende stap geen bankrekening selecteren)

Facturen betalen met een SEPA-betalingsbestand

 

Op het volgende scherm kun je de gegevens verifiëren. Selecteer je bank om een betalingsbestand te genereren voor jouw bank. Heb je meerdere rekeningen? Vergeet dan zeker niet om de juiste rekening te selecteren alvorens het betalingsbestand te downloaden. Uitleg over hoe je het betalingsbestand kunt importeren in je banksoftware vind je in het blauwe kader. Let erop dat een betalingsbestand in de meeste gevallen slechts 1 dag geldig is. Je importeert je betalingsbestand best meteen nadat je het gedownload hebt in je banksoftware. Bovendien rekenen sommige banken een kost aan per uitvoerdatum. In dat geval kan het ook interessant zijn om alle betalingen op dezelfde uitvoerdatum te laten doorgaan. De betaalstatus van je factuur wordt niet aangepast na het genereren van een betalingsbestand (je factuur is op dat moment immers nog niet betaald). Net zoals bij andere transacties zal de betaalstatus van de factuur pas veranderen nadat de automatische betalingscontrole de transactie van de betaling kan koppelen aan de factuur. Meer info over de automatische betalingscontrole vind je hier.

In de onderstaande tabel vind je terug bij welke banken je een SEPA-betalingsbestand kunt importeren in de online bankomgeving.

Bank Handmatige Betalingsbestanden opladen in de homebank?
Aion JA
AXA NEE
Argenta NEE
Belfius JA
BeoBank JA
BNP Paribas JA (handleiding)
Bpost JA
CBC JA
CPH JA
Crelan JA
Europabank JA
ING JA
Bank J. VanBreda JA
KBC JA (handleiding)
Banca Monte Paschi JA
Nagelmaeckers JA
Rabobank NEE
Recordbank JA
Societe General JA
Triodos Bank JA
VDK bank JA

 

Ben je klant bij Belfius of KBC? Dan kan je ook per factuur een QR-code genereren die je kunt scannen met je banksoftware om je betaling uit te voeren. Klik op het QR-icoontje naast de factuur die je wenst te betalen om de QR-code te genereren.

Betalen in Belfius of KBC homebanking via QR-code

 

Heb je een zakelijke rekening bij KBC? Dan kun je je facturen ook betalen vanuit KBC Touch. Meer info over de koppeling met KBC Touch vind je hier.