Dien zelf je btw-aangifte in via Billit

Weg met kwartaalstress:

Dien zelf je btw-aangifte in via Billit

Weg met kwartaalstress:

Dien zelf je btw-aangifte in via Billit

Sinds kort kun je ook je btw-aangifte aandienen via Billit. Het gaat in eerste instantie om een bètaversie met enkele beperkingen qua mogelijkheden. De btw-aangifte wordt gebaseerd op de verkoop- en aankoopfacturen in Billit. Op het einde van het kwartaal kun je deze aangifte exporteren naar Intervat, het overheidsportaal waar je de btw-aangifte dient in te dienen. Billit voorziet een btw-kalender met duidelijke acties die je dient te ondernemen in verband met je btw-aangifte en biedt de mogelijkheid om de betaling van de verschuldigde btw vanuit Billit te initiëren.

Let op: aangezien het om een bètafunctie gaat raden we je aan eerst goed te kijken naar onderstaande beperkingen en te overleggen met je boekhouder/accountant alvorens je btw-aangifte via Billit in te dienen.

Info en handleidingen:

Info en handleidingen:

- Btw-aangifte indienen: elk kwartaal dien je een btw-aangifte in te dienen bij de overheid waarin je aangeeft hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaald. Heb je meer btw ontvangen dan je hebt betaald, dan ben je dat verschil verschuldigd aan de overheid. Billit stelt op basis van je verkoop- en aankoopfacturen je btw-aangifte op en geeft indien je een bedrag verschuldigd bent aan de overheid de mogelijkheid deze betaling te initiëren via een betalingsbestand of met een EPC QR-code. Het xml-bestand met je aangifte kun je eenvoudig downloaden en daarna online indienen via Intervat.

- Soort kost, btw-aftrekbaarheid en percentage gemengd gebruik aanduiden: Bij elke aankoopfactuur kun je aanduiden voor welk gedeelte deze aftrekbaar is, welk soort kost het is en om welk percentage gemengd gebruik het gaat.

- Jaarlijkse klantenlisting opstellen: Jaarlijks dien je bij de btw-diensten een lijst in te dienen bij de btw-diensten met je klanten. Billit stelt deze lijst automatisch op en dient ze mee in met je btw-aangifte.

- Jaarlijkse intracommunautaire listing opstellen: elk jaar dien je bij de btw-diensten een opgave van intracommunautaire handelingen in te dienen. Billit lijst deze automatisch op en dient ze mee in met je btw-aangifte.

Aangezien het om een bèta-functie in een eerste fase gaat is de feature nog niet volledig. Enkele zaken die nog niet worden ondersteund zijn:

- Cadeaubonnen
- Zelf-facturatie
- Btw op onderhoud en brandstof van bedrijfswagens
- OSS-declaratie en oplijsting
- Import zonder licentie

Twijfel je of je zelf je btw-aangifte kunt doen via Billit? Overleg dan zeker eerst met je boekhouder/accountant!

1. Schakel de instelling ‘btw-aangifte’ in in je instellingen.

Klik op het menu ‘Instellingen’ en zet de schakelaar aan bij het item ‘btw-aangifte’ in het vak ‘Bèta’.

btw-aangifte instellen

2. Duid het soort kost, de btw-aftrekbaarheid en het percentage gemengd gebruik aan op je aankoopfacturen.

Eenmaal de optie ‘btw-aangifte’ is ingeschakeld verschijnen er 3 nieuwe velden bij het importeren van een factuur. Zo kun je aanduiden om welke soort kost het gaat, wat de btw-aftrekbaarheid is en om welk percentage gemengd gebruik het gaat. De velden zijn ook beschikbaar in de leveranciersfiches zodat je standaardwaarden kunt ingeven per leverancier. (Je kan dit ook achteraf aanduiden per factuur via 'Uitgaven'.)

Type kost, aftrekbaarheid en percentage gemengd gebruik

3. Overzicht en aangifte in het submenu ‘btw-aangifte’.

Eenmaal de optie ‘btw-aangifte’ is ingeschakeld verschijnt er onder het menu ‘Boekhouder’ een nieuw submenu genaamd ‘Btw-aangifte’. In dit menu kun je ten allen tijde de huidige stand van je btw-aangifte zien. Wanneer Billit detecteert dat bepaalde informatie verkeerd is aangeduid of ingevuld op een factuur zul je hier een verwittiging zien met een link naar de lijst met facturen die je dient aan te passen of aan te vullen. Buiten de zogenaamde btw-periodes waarin je de aangifte kunt indienen zal het submenu aangeven dat er geen acties nodig zijn. Wanneer de btw-periode begint krijg je de mogelijkheid om je aangifte te downloaden en in te dienen bij Intervat en indien nodig het verschuldigde btw-bedrag te betalen via een betalingsbestand of een EPC QR-code.

Btw-aangifte

Q: Ik vind geen info over de vorige boekjaren.
A: Klopt, de btw-aangifte is een nieuwe functie sinds Q1 2023, van vroegere boekjaren kun je dus geen info terugvinden.

Q: Waar dien ik dan mijn btw-aangifte in?
A: Dit kan je doen op de website van Intervat

Q: Waar vind ik de cijfers per rooster van mijn btw-aangifte?
A: Om de detailcijfers te zien zet je in het overzichtsscherm van je 'btw-aangifte' de schakelaar bij 'Geavanceerd' aan.

Q: Ik kan mijn btw-aangifte niet downloaden.
A: Om te vermijden dat bepaalde documenten niet opgenomen zouden worden kan je de btw-aangifte enkel downloaden tijdens de btw-periode.