Facturen ontvangen

Digitale of gewone facturen ontvangen in Billit.

 

Facturen ontvangen in Billit kan op verschillende manieren:

Via Peppol: Je leverancier verstuurt zijn digitale factuur naar jouw btw-nummer (of GLN-nummer) via Peppol. Hiervoor gebruikt hij facturatiesoftware zoals Billit en heeft hij in principe enkel je BTW-nummer nodig. Billit verstuurt je een e-mail om te melden dat je een factuur hebt ontvangen in Billit. Indien je hebt  ingesteld dat UBL-facturen automatisch verwerkt mogen worden komt de factuur meteen in je uitgavenlijst terecht, anders in de snelle invoer waar je ze kunt controleren. In de leverancierslijst kun je zien welke van je leveranciers zijn aangesloten op het Peppol-netwerk. Via de leveranciersfiche kun je zelfs een mailtje uitsturen met de vraag om je facturen van deze leverancier voortaan digitaal te ontvangen. Meer info hierover vind je op deze pagina.

Via e-mail: Je leverancier verstuurt zijn factuur (UBL of pdf) naar het e-mailadres van de snelle invoer of je eigen e-mailadres dat de e-mails doorstuurt naar de snelle invoer. Billit detecteert automatisch de factuur in bijlage en zal deze klaarzetten in de snelle invoer om te controleren als het om een pdf gaat, of in de uitgavenlijst plaatsen als het gaat om een UBL-factuur en je ingesteld hebt dat UBL-facturen automatisch mogen verwerkt worden. Indien er per ongeluk een e-mail zonder bijlage naar de snelle invoer gestuurd wordt, dan wordt deze via mail doorgestuurd naar het e-mailadres dat als eerste is ingesteld in de bedrijfsfiche (je vindt het oorspronkelijke bericht dat zonder bijlage verstuurd werd als bijlage bij deze e-mail). Daarnaast kun je ook automatisch de bijlages in je e-mailbox laten scannen op facturen en deze automatisch laten importeren in de snelle invoer. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Fysiek: Heb je een fysieke factuur of bonnetje ontvangen? Geen probleem, scan ze in met een scanner of neem eenvoudig een foto met je smartphone in de Billit-app. Via de app worden facturen doorgestuurd naar de snelle invoer ter verwerking (aangezien je hier een factuur omzet naar UBL moet je ze sowieso in de snelle invoer controleren), bonnetjes worden meteen in de lijst met uitgaven geplaatst. Fysieke documenten die je met een scanner scant kun je als pdf of afbeelding importeren in de snelle invoer. De bestanden worden dan door de OCR omgezet in UBL-bestanden en klaargezet ter controle alvorens ze in de uitgavenlijst terechtkomen. Ook pdf-bestanden of afbeeldingen die je via een andere kanaal (Whatsapp, Telegram, ... ) hebt ontvangen kun je op deze manier in Billit importeren.