Peppol

Het Europese netwerk voor e-facturatie en e-procurement

 

E-factuur naar de overheid sturen via PEPPOL met Billit.

 

Wat is Peppol?

Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line, en is een beveiligd netwerk waarover bestanden, zoals bijvoorbeeld een e-factuur in UBL-formaat, verstuurd moeten worden volgens een bepaald EDI-protocol (een protocol voor elektronische gegevensuitwisseling, voor Peppol is dat AS2 of AS4). Peppol werd medegefinancierd door de Europese Commissie en 18 overheidsinstanties, om het purchase-to-pay-proces tussen overheidsinstanties en leveranciers te vereenvoudigen. Meer en meer landen verplichten het gebruik van het Peppol-netwerk voor het versturen van e-facturen. In België is bij het factureren aan Vlaamse overheidsinstanties Peppol al sinds 2017 de norm, maar ook in de rest van Europa verplichten meer en meer overheden het gebruik ervan. In Italië is het versturen van e-facturen via Peppol zelfs als verplicht voor B2B-facturatie. Belgische overheidsinstanties ontvangen hun UBL-bestanden via Mercurius, in Frankrijk gebruiken ze Chorus. Beide systemen hebben net als Billit hun eigen access point tot het Peppol-netwerk. Wil je zelf een gratis e-factuur sturen naar een overheidsdienst of een ander bedrijf via het Peppol-netwerk? Klik dan hier.

Waarom Peppol gebruiken?

Het versturen van UBL-facturen over het Peppol-netwerk heeft verschillende voordelen. Ten eerste gaat het om een beveiligd netwerk waartoe je enkel toegang krijgt via gecertificeerde access points. Het gesloten netwerk zorgt ervoor dat gevoelige financiële data veilig kan worden uitgewisseld tussen bedrijven en overheidsinstanties. Billit heeft zijn eigen access point, waardoor je via ons facturatieplatform altijd op een veilige manier je e-facturen kan versturen. Daarnaast zorgt het gebruik van het UBL-formaat ervoor dat de documenten die je over het netwerk verstuurd door alle software op dezelfde manier geïnterpreteerd en dus verwerkt worden. Hierdoor kan een groot deel van het facturatieproces geautomatiseerd worden. Dat zorgt niet alleen voor veel tijdswinst, maar verkleint ook de kans op fouten in het facturatieproces, omdat je bijvoorbeeld zelf geen betalingsgegevens meer moet overtypen.

Wat kan ik nog meer met Peppol?

Het Peppol-netwerk wordt niet alleen gebruikt om e-facturen over te versturen, ook andere financiële documenten zoals aanbestedingen kunnen over het netwerk verstuurd worden. Aangezien Billit zijn eigen access point heeft kun je ook van onze Peppol-API gebruik maken om andere documenten te versturen, maar evengoed om documenten te versturen vanuit je eigen ERP. Meer info daarover vind je op onze API-pagina.

Tip! Verbind uw ERP systeem en automatiseer uw boekhoudproces dankzij onze Peppol API.

 

 

Billit PEPPOL acces point Mercurius

(Klik hier voor de lijst met alle Europese Access Points)

bronnen: