Briljant (Kluwer) & Billit

Briljant (Kluwer) steunt E-invoicing met e-fff UBL (Universal Business Language)

Vanaf 1 januari 2013 is elektronische facturatie evenwaardig aan papieren facturatie. Dit is het gevolg van een federale wetswijziging naar aanleiding van een Europese richtlijn. De Europese Commissie wil van de elektronische facturering tegen 2020 de meest gangbare methode maken.

Door de integratie van UBL import in Briljant Account kunt u gemakkelijk UBL XML-bestanden in uw boekhouding importeren. Elektronische verkoop – en aankoopfacturen worden op deze manier sneller en efficiënter verwerkt.

Als u beschikt over de recentste versie van Briljant Account, dan kunt u een factuur importeren in een UBL 2.0 formaat, aangemaakt volgens het e-FFF protocol met bijhorende pdf.

Installatie van de software

Om elektronische facturen in het formaat UBL en/of Kluwer Exchange in te lezen in Briljant Account, moet u eerst de module Kluwer Exchange UBL installeren.

Hiervoor gaat u via de Windows verkenner naar de folder ?:\Briljant\config\clientsetup
Indien u werkt met Briljant onder het Centraal dossierbeheer gaat u naar de folder : ?:\Kluwer\Finfisc\Briljant\config\clientsetup
Met de rechtermuisknop klikt u op het bestand setupUBL.exe, waarna u kiest voor Uitvgoeren als Administrator om de installatie te starten.

Deze module installeert u op iedere PC/werkpost waar u de UBL-import wenst uit te voeren.

Werkwijze UBL Import Wizard

 1. U gaat via Ingeven, Aankoopfacturen/Verkoopfacturen naar het betreffende aankoopdagboek/verkoopboek.
  Via rechtermuisknop kiest u voor Inlezen elektronische facturen of u gebruikt de toetsencombinatie
  CTRL + F7. 2. U gaat naar de locatie waar u het UBL of Peppol bestand van uw leverancier/klant hebt bewaard. Vervolgens selecteert u het bestand dat u wenst te importeren.

 3. Indien het programma de betreffende leverancier/klant niet vindt in de leverancierslijst van Briljant, verschijnt onderstaand scherm.  U hebt de mogelijkheid om de leverancier/klant aan te maken of u kunt naar het leveranciersscherm/klantenscherm gaan om de juiste leverancier/klant te selecteren.
  Vervolgens wordt het detail van de factuur getoond. U kunt nu de grootboekrekeningen aanvullen, indien nodig, en de factuur bewaren met F5. U hebt de mogelijkheid om de grootboekrekening aan te passen.
  De volgende keer dat u gaat importeren zal het programma rekening houden met deze aanpassingen. 4. U kunt ook meerdere facturen gelijktijdig selecteren om te importeren.  Dit doet u door gebruik te maken van de Shift of Ctrl toets.

 5. Tijdens het importeren van meerdere documenten, hebt u steeds de mogelijkheid om via rechtermuisknop het inlezen van de facturen te annuleren of over te gaan naar de volgende factuur. Bijvoorbeeld indien u voor een bepaald document nog iets wenst na te kijken. 6. U hebt ook de mogelijkheid om de UBL- of Peppol-facturen van uw leverancier te slepen vanuit de Windows verkenner naar uw aankoopdagboek. Dit is wel steeds factuur per factuur. Het is niet mogelijk om een selectie van meerdere documenten te slepen naar Briljant Account.
  Indien er een grootboekrekening wordt gebruikt die analytisch staat ingesteld, zal het programma tijdens het importeren vragen om de analytische uitsplitsing mee te geven.