Een voorschotfactuur aanmaken

Hoe maak ik een voorschotfactuur op basis van een offerte of bestelbon?

 

Je kan in Billit voorschotfacturen maken en ze later omzetten naar een slotfactuur. Om een voorschotfactuur te maken, vertrek je eerst van een bestaande offerte of bestelbon.

1. Offerte of bestelbon maken

Maak eerst een offerte (of bestelbon) via het menu ‘inkomsten’ en ‘offertes’. Klik op de knop ‘toevoegen’ om een nieuwe offerte aan te maken. Vul daarna alle gegevens in en bevestig met ‘creëer offerte’.

maak een voorschotfactuur in Billit

 

Onder je offerte verschijnt de nieuwe knop ‘Voorschotfactuur’. Klik hierop en je krijgt een pop-upvenster met details. Standaard staat het totaalbedrag ingevuld met het percentage op 100%.

maak een voorschotfactuur in Billit

2. Voorschotfactuur invullen

Om een voorschotfactuur te maken voor een deel van het bedrag, pas je het percentage aan. Het bedrag wordt automatisch aangepast. Je kan ook het bedrag zelf wijzigen: dan verandert het percentage mee. Als je het gewenste percentage of bedrag hebt ingevuld, bevestig je met ‘Creëer’.

maak een voorschotfactuur in Billit

Voor een voorschotfactuur op basis van een bestelbon doe je hetzelfde, maar kies je ‘bestelbonnen’ uit het menu ‘inkomsten’ aan de linkerkant.

3. Meerdere voorschotfacturen en slotfactuur

Je kan meerdere voorschotfacturen maken op basis van dezelfde offerte. Wanneer je een nieuwe voorschotfactuur maakt, zal je in de pop-up een samenvatting zien van de voorgaande, met telkens het bedrag en een link naar het originele document. De voorschotfacturen worden in mindering gebracht met het totaalbedrag van je offerte. Het totaalbedrag in de pop-up is dus wat nog niet werd gefactureerd. 

maak een voorschotfactuur in Billit

Wanneer je het volledige bedrag van je offerte hebt bereikt – al dan niet verspreid over verschillende offertes – wordt er automatisch een slotfactuur gemaakt.