Wat is Peppol?

Peppol logo

Peppol: het wereldwijde netwerk voor e-facturatie

Verstuur en ontvang e-facturen via het Peppol-netwerk met het Billit Official Peppol Access Point

Peppol: het wereldwijde netwerk voor e-facturatie

Verstuur en ontvang e-facturen via het Peppol-netwerk met het Billit Official Peppol Access Point

Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over het Peppol-netwerk. Wil je zelf je onderneming aansluiten op het Peppol-netwerk? Geen probleem! Creeër vliegensvlug een Billit-account, en verstuur je eerste e-factuur in no time!

Verstuur je eerste factuur via Peppol Peppol logo

Official Peppol Access Point

Probeer Billit 15 dagen gratis en verstuur zo meteen al je eerste e-factuur via Peppol!

Probeer Billit 15 dagen gratis en verstuur meteen je eerste e-factuur via Peppol!

Verstuur je eerste e-factuur via Peppol

 

Wat is Peppol?

Wat is Peppol?

Wat is Peppol?

Peppol staat voor Pan-European Public Procurement On-Line en is een open netwerk waarmee je veilig digitale zakelijke documenten zoals facturen kan versturen en ontvangen. Peppol werd medegefinancierd door de Europese Commissie en 18 overheidsinstanties met als doel het purchase-to-pay-proces tussen overheidsinstanties en zowel particuliere bedrijven als leveranciers te vereenvoudigen. Hoewel het Peppol-netwerk mee door de Europese Commissie werd ontwikkeld, is het een internationaal netwerk dat ook buiten Europa gebruikt wordt en goed op weg is de nieuwe standaard te worden in het uitwisselen van facturen.

Hoe werkt het Peppol-netwerk?

Peppol is een netwerk dat bestaat uit erkende Access Points waartussen je digitale bestanden, zoals facturen, verstuurt. Verbinden met zo’n Access Point doe je via zogenaamde service providers. Dit kan zowel met facturatiesoftware van die service provider, of door je eigen softwarepakket te koppelen met het Access Point. Je registreert via een unieke identicator door je eenmalig te identificeren. In België is je identicator je ondernemingsnummer of GLN-nummer.

Bekijk de video

Bekijk de video

Wat is een digitale factuur?

Via het Peppol-netwerk verstuur je alleen digitale facturen, ook wel e-facturen genoemd. In tegenstelling tot pdf-facturen zijn dit volledig digitale xml-bestanden (dwz digitale platte tekst-bestanden) die zijn opgesteld volgens de UBL-standaard (Universal Business Language, een internationale standaard voor zakelijke documenten). Dit zorgt ervoor dat de bestanden door facturatiesoftware wereldwijd correct uitgelezen worden en grotendeels automatisch worden verwerkt.

Bekijk de video

Bekijk de video

Peppolnetwerk kaartje

 

Waarom Peppol gebruiken?

Waarom Peppol gebruiken?

Wat zijn de voordelen van Peppol?

Omdat Peppol een beveiligd en gesloten netwerk is, kan je gevoelige financiële data veilig uitwisselen. Van iedereen die is aangesloten op het netwerk, is de identiteit bovendien geverifieerd. Zo weet je steeds dat de facturen van je ontvanger echt zijn, en kan je factuurfraude vermijden.

Dankzij Peppol kan je ook je facturatieproces automatiseren. Omdat de facturen die je via het netwerk verstuurt volledig digitaal zijn, kan je ze geautomatiseerd gaan verwerken in facturatiesoftware. E-facturen in de UBL-standaard worden automatisch correct uitgelezen, waardoor je geen data meer hoeft over te typen. Hiermee vermijd je menselijke fouten bij de verwerking. Dankzij een koppeling met je bankrekening worden betalingen en facturen automatisch gematcht en beschik je over een beter inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Bovendien is Peppol snel: binnen 10 minuten na het versturen, krijgt je ontvanger je factuur al aan. Gecombineerd met de automatische verwerking zorgt dit voor een pak tijdswinst.

Waarom is Peppol belangrijk?

Steeds meer overheden verplichten het gebruik van Peppol om e-facturen te versturen in de strijd tegen factuurfraude. In België is dat bijvoorbeeld het geval voor wie factureert aan de Vlaamse en Federale overheid . Ook elders in Europa en de rest van de wereld wordt Peppol steeds meer ingevoerd voor het versturen van facturen naar de overheid (B2G) en zelfs tussen bedrijven onderling (B2B).

Official Peppol Acces Point

Verbind nu met het Peppol-netwerk, en verstuur meteen je eerste factuur!

Creëer een Billit-account en registreer je op het Peppol-netwerk. Tijdens je 15 dagen gratis proefperiode kun je meteen aan de slag!

Creëer je Billit-account

Hoe kan Billit mij helpen aansluiten op het Peppol-netwerk?

Hoe kan Billit mij helpen aansluiten op het Peppol-netwerk?

Hoe verbind ik mijn onderneming met het Billit Peppol Access Point?

Dat is heel eenvoudig. Je maakt gewoon een Billit-account aan en wij doen de rest. Wanneer je een account aanmaakt, registreren wij je gratis op het Peppol-netwerk. De eerste 15 dagen kun je het platform volledig gratis gebruiken. Na 15 dagen moet je een tariefplan kiezen dat aansluit bij het aantal facturen dat je verstuurt en ontvangt.

Creëer je Billit-account

Optie A: Heb je nog geen facturatiesoftware?

Je kunt Billit gebruiken als een online cloud-facturatieplatform waarmee je je volledige facturatieproces kunt organiseren. Met het platform kan je als ondernemer facturen opstellen, versturen en ontvangen. Je kan je bank koppelen en linken met de software van je boekhouder.

Ontdek Billit

Optie B: Heb je al facturatiesoftware of een ander ERP-pakket?

Als je al facturatiesoftware hebt, kun je een koppeling opzetten tussen je eigen software en het Billit-platform. Zo kun je vanuit je eigen facturatiesoftware blijven werken en toch facturen versturen en ontvangen via het Peppol-netwerk. Billit voorziet meerdere koppelingen (API, FTP, ...) voor verschillende soorten software. Zo vind je bij Billit altijd een manier om je onderneming met het Peppol-netwerk te verbinden.

 

Waarom zou ik kiezen voor Billit?

Waarom zou ik kiezen voor Billit?

Waarom kiezen voor Billit?

Billit is een echte pionier op het gebied van Peppol en e-facturatie. Al sinds 2016 participeert Billit in de ontwikkeling van het UBL-formaat en het Peppol-netwerk via verschillende internationale onderzoeksprojecten zoals EURINV en AS4EDI.

Naast Peppol-compliant is Billit ook gecertificeerd volgens de ISO 27001-norm door DQS.

In 2021 sleepte Billit door zijn aanhoudende inzet op het gebied van e-facturatie en Peppol de Vlaamse e-Fa Talks-award in de wacht van de Vlaamse overheid. In 2022 ontving Billit ook de E-invoicing award op de E-invoicing Summit in Brussel.

Van en naar welke landen kan ik versturen en ontvangen via Billit?

Het Peppol-netwerk werd oorspronkelijk ontwikkeld onder leiding van de Europese Commissie, maar wordt ondertussen al wereldwijd gebruikt. Op de volgende pagina vind je alle landen waar gebruik gemaakt wordt van het Peppol-netwerk en waarnaar je facturen kunt versturen met Billit.

Ontdek alle landen

E-invoicing award 2022

"Billit is unaniem door de jury verkozen als winnaar van de E-invoice award 2022"

Bart Steukers (CEO Agoria)Jack Hamande (Director General BOSA Digital Transformation) en Pieter Timmermans (CEO VBO).

Lees meer

E-fa talks award 2022

"Billit als jong intermediair bedrijf is één van de belangrijkste dienstverleners op de Belgische e-facturatiemarkt geworden."

Jan Jambon, Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management

Lees meer

ISO

ISO 27001-certified by DQS

In 2021 werd Billit door DQS gecertificeerd volgens de ISO27001-norm.

Official Peppol Acces Point

Verbind nu met het Peppol-netwerk, en verstuur meteen je eerste factuur!

Registreer je onderneming op Billit en het Peppol-netwerk. Tijdens je gratis proefperiode van 15 dagen kun je meteen aan de slag!

Creëer je Billit-account

 

Veelgestelde vragen over het Peppol-netwerk

Veelgestelde vragen over het Peppol-netwerk

Wat is Peppol First?

Het Peppol First-principe houdt in dat Peppol in een softwarepakket als eerste mogelijkheid wordt aangeboden om een factuur te versturen en controleert of een ontvanger is aangesloten. Dankzij Peppol First schakelt iedereen een versnelling hoger en zal het aantal bedrijven dat facturen ontvangt en verstuurt via Peppol vergroten; een gunstige evolutie voor alle bedrijven die gebruik maken van het Peppol-netwerk.

Ook bij Billit hanteren we het Peppol First-principe. Zo krijg je bij het versturen van een factuur steeds te zien of een klant is aangesloten op het Peppol-netwerk, ook wanneer je via de API-koppeling werkt. Ook bij de leveranciers checken we of ze zijn aangesloten op het Peppol-netwerk en voorzien we de mogelijkheid om met een eenvoudige muisklik te vragen of aangesloten leveranciers hun facturen via Peppol willen versturen.

Hoe kan ik facturen van leveranciers via Peppol ontvangen?

Alles wat leveranciers nodig hebben, is de identificator waarmee je bij Peppol bent geregistreerd. Alle identificators en aangesloten bedrijven kun je eenvoudig terug vinden via de Peppol Directory.

Als Billit-gebruiker hoef je je hier echter niets van aan te trekken. Bij het aanmaken van leveranciers en/of klanten gaat Billit zelf controleren of een bedrijf al dan niet is aangesloten op het Peppol-netwerk. Klanten van jouw onderneming die via Peppol facturen kunnen ontvangen, herken je in Billit aan de groene Peppol-knop die beschikbaar wordt wanneer je een factuur wil verzenden. Ook van leveranciers kom je te weten of ze aangesloten zijn, waarna je ze met een eenvoudige klik op de knop kunt vragen hun facturen voortaan via Peppol te versturen.

Naast digitale ontvangstmogelijkheden beschikt Billit ook over OCR-technologie waarmee je vliegensvlug niet-digitale documenten omzet in digitale, zodat je voor je volledige administratie kunt genieten van de voordelen van digitale facturatie.

Wie verstuurt er via het Peppol-netwerk?

Alle aangesloten bedrijven en hun identificators vind je terug in dePeppol Directory

Wanneer je klanten en/of leveranciers in Billit importeert, controleert Billit zelf of ze aangesloten zijn op het Peppol-netwerk. Je herkent ze aan de groene Peppol-badge in de klanten- of leverancierslijst.

Welke unieke identificator wordt gebruikt in welk land?

In de meeste landen wordt het btw- of ondernemingsnummer als identificator gebruikt. Internationaal is steeds het GLN-nummer bruikbaar. Een volledige lijst van alle identificators vind je op de website van Peppol.

Toon alle identificators

Official Peppol Access Point

Probeer Billit 15 dagen gratis en verstuur meteen je eerste e-factuur via Peppol!

Probeer Billit 15 dagen gratis en verstuur meteen je eerste e-factuur via Peppol!

Verstuur je eerste e-factuur via Peppol

 

Wat anderen zeggen:

Wat anderen zeggen:

Metal Inox Design

"In onze zaak kunnen we de software van Billit niet meer missen. Die heeft ons al veel winst opgeleverd, zowel qua tijd als qua geld."

Mike Botte - Metal Inox Design

Dendooven Consulting

"Klanten die Billit gebruiken, kunnen hun cashflow veel beter beheren. Door de koppeling met de bank controleert Billit immers zelf de betalingsstatus van inkomende en uitgaande facturen. Zo maakt tijdrovend administratief werk plaats voor het eenvoudigweg afvinken van taken."

Ilse Dendooven - Dendooven Consulting

Cleaning behind doors

"Billit heeft me al heel wat tijd en geld opgeleverd. Hierdoor kan ik volop focussen op het runnen van mijn zaak. Ik kan het collega-ondernemers alleen maar aanraden! "

Sonja Vanlooy - Cleaning behind doors